Ιαματικά Λουτρά Θερμιών

Κάθε επίσκεψη στην περιοχή του Νέστου και στα παρανέστια χωριά δεν μπορεί να αγνοήσει τα ιαματικά λουτρά των Θερμιών. Τα Θερμιά δεν είναι ο τυπικός τουριστικός προορισμός και σίγουρα δεν είναι απλά άλλο ένα μέρος με ιαματικά νερά.

Θερμιά-Νέστος

Τα Θερμιά απέχουν περίπου 1 ώρα οδήγησης από το Παρανέστι μέσα από έναν δύσκολο δρόμο γεμάτο στροφές που συχνά κλείνει λόγω κατολισθήσεων. Οποιαδήποτε ταλαιπωρία όμως για να φτάσεις εκεί ξεχνιέται στα 10 πρώτα λεπτά μετά την άφιξη. Στα Θερμιά ο επισκέπτης βρίσκεται σε άμεση επαφή με την φύση καθώς οι “πισίνες” είναι όλες υπαίθριες και τις περισσότερες φορές απλά είναι κλειστές με αυτοσχέδιες κατασκευές που επιτρέπουν τόσο τον αέρα να μπαίνει μέσα αλλά κυρίως τους ήχους του Νέστου ποταμού και των παραπόταμων του που κυλάνε λίγα μόλις μέτρα από τον οικισμό. Η γοητεία των Θερμιών είναι ότι ενώ τα λουτρά έχουν εγκαταληφθεί ολοκληρωτικά από τον Δήμο Παρανεστίου, οι συχνοί και φανατικοί επισκέπτες έχουν αναλάβει εξολοκλήρου και αφιλοκερδώς τη συντήρηση τους με αποτέλεσμα οι πισίνες να είναι πάντα καθαρές, φρεσκοασβεστωμένες και ο οικισμός πεντακάθαρος καθώς έχει γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι αν δεν μαζέψουν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους δεν θα το κάνει κανείς για αυτούς.

Όσον αφορά τις πηγές, το νερό έρχεται μέσα από το βουνό και μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων και λάστιχων διανέμεται στις πισίνες. Οι θεραπευτικές ενδείξεις του νερού περιλαμβάνουν Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.

Εάν λοιπόν κατά την επίσκεψη σας στο Νέστο σας φέρει ο δρόμος προς τα Θερμιά μην χάσετε την ευκαιρία για μία βουτιά στην πιό γνωστή ίσως πισίνα, την “Στρόγγυλη”

Η Στρόγγυλη στα Θερμιά

Εκκλησάκι Αγ.Θεοδώρων - Θερμιά

1 comment on “Ιαματικά Λουτρά Θερμιών”

Leave A Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *