Rafting

 

_____

Rafting στο Νέστο

Rafting στο Νέστο με φουσκωτή βάρκα (ελάχιστος αριθμός ατόμων : τέσσερα)

Διαδρομή

Εκκίνηση

Διάρκεια μέσα στο ποτάμι

Διάρκεια διαδικασίας

Βαθμός δυσκολίας

Μικρή διαδρομή (για όλη την οικογένεια) Συμβολή Αρκουδόρεμα-Νέστος μέχρι Παρανέστι (Βάση Forestis) 45 λεπτά* 1 ώρα και 30 λεπτά 2.5
Μεγάλη διαδρομή (8+ ετών) Φράγμα Πλατανόβρυσης μέχρι Παρανέστι (Βάση Forestis) 2 ώρες* 4 ώρες 2.5-3
*Η διάρκεια μεταβάλλεται αναλόγως της ροής του ποταμού και της διάθεσης της ομάδας για παιχνίδια στο νερό
Ας σημειώσουμε ότι για έμπειρους ράφτες υπάρχει δυνατότητα την άνοιξη να κατέβουνε το Αρκουδόρεμα.
Στις εγκαταστάσεις μας υπάρχουν αποδυτήρια (ανδρών και γυναικών) στα οποία μπορείτε να αλλάξετε και να αφήσετε τα ρούχα σας κατά την διάρκεια της δραστηριότητας καθώς επίσης ντουζ και wc.

Δείτε βίντεο με καταβάσεις μας στο YouTube – Forestis.


Χρήσιμες πληροφορίες για το Rafting

Το Rafting (Ράφτινγκ) είναι μία υπαίθρια δραστηριότητα αναψυχής η οποία περιλαμβάνει την κατάβαση ενός ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Ο όρος rafting προέρχεται από την αγγλική λέξη raft που σημαίνει σχεδία.
Ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας οι επιβάτες μπορεί να είναι από 4 έως 10 (συμπεριλαμβανομένου των οδηγού). Το ρεύμα του ποταμού καθορίζει την πορεία της βάρκας ενώ ο οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Το rafting είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε τη δράση και την επαφή με τη φύση αλλά κυρίως είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο βασίζεται στη συνεργασία και την αρμονική λειτουργία της ομάδας.

Εξοπλισμός Rafting

Στον εξοπλισμό, εκτός βέβαια από την βάρκα, περιλαμβάνονται τα κουπιά, τα κράνη, τα σωσίβια, ολόσωμες ίσοθερμικές στολές και παπούτσια Neopren για καλύτερη προστασία και ίσοθερμικα αντιανεμικα-αδιάβροχα (εάν ο καιρός το απαιτεί) τα οποία θα προμηθευτείτε από εμάς και φυσικά περιλαμβάνονται στην τιμή. Όσον αφορά τον ρουχισμό που θα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι ένα μαγιό, σαγιονάρες, πετσέτα, αντιηλιακό και πιθανόν κάποιο t-shirt για προστασία από τον ήλιο. Επειδή είναι σίγουρο ότι θα έρθετε σε επαφή με το νερό καλό είναι να έχετε μεριμνήσει για ρούχα αλλαγής. Μετά το πέρας της δραστηριότητας, σας αποστέλλονται δωρεάν φωτογραφίες και videos.

Βαθμοί Δυσκολίας

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών με τις εντολές του οδηγού είναι από 1 w.w. έως 6 w.w. Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι. Οι βαθμοί δυσκολίας των διαδρομών μας ραφτινγκ στο Νέστο κυμαίνονται από 1.5 έως 3.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ
1 – Εύκολο Το νερό κινείται γρήγορα με μικρές αναταράξεις και κύματα. Λίγα εμφανή εμπόδια που αποφεύγονται εύκολα με λίγη εκπαίδευση. Ελάχιστος κίνδυνος για τους κολυμβητές. Μπορεί να τα καταφέρει κανείς και μόνος του.  
2 – Για αρχάριους Απλές δίνες με φανερά περάσματα.Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες μανούβρες, αλλά τα βράχια και τα κύματα αποφεύγονται εύκολα. Σπάνια παρατηρείται τραυματισμός σε κολυμβητές και σπάνια θα χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε βοήθεια από άλλους.  
3 – Μέτριας δυσκολίας Δίνες με μέτρια και ευμετάβλητα κύματα που μπορούν να τουμπάρουν ένα ανοιχτό κανό. Η αποφυγή τουςδύσκολη.Απαιτούνται:περίπλοκες μανούβρες σε γρήγορα ρεύματα, καλός έλεγχος της βάρκας σε στενά περάσματα. Χρειάζεται συνεχής παρατήρηση. Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι.
4 – Για προχωρημένους Μεγάλες, δυνατές αλλά προβλέψιμες δίνες απαιτούν ακριβείς χειρισμούς σε ταραγμένα νερά. Επικίνδυνα σημεία: μικρές πτώσεις,ρουφήχτρες κ.ά. υπάρχουν ανάλογα με το ποτάμι.Απαιτείται γνώση ειδικών χειρισμών της βάρκας. Αρκετές πιθανότητες τραυματισμού για τους κολυμβητές. Σε περίπτωση διάσωσης, απαιτούνται εξειδικευμένα άτομα.
5 – Για έμπειρους Μεγάλες παρατεταμένες ή πολύ δυνατές δίνες με εμπόδια που ενδέχεται να βάλουν τον κωπηλάτη σε κίνδυνο.Απότομες πτώσεις από μικρό ύψος, δύσκολες, περίπλοκες διαδρομές και εμπόδια που είναι αδύνατον να αποφευχθούν.Μεγάλες παρατεταμένες δίνες μπορεί να καταπονήσουν άτομα χωρίς πολύ καλή φυσική κατάσταση. Απαιτείται συνεχής παρατήρηση μπροστά, που μπορεί να είναι δύσκολη. Η κολύμβηση είναι επικίνδυνη και η διάσωση δύσκολη ακόμα και για έμπειρους rafter.Απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός, καλή εκπαίδευση και εμπειρία σε διαδικασίες διάσωσης.
6 – Για εξαιρετικά     έμπειρους Συχνά αυτές οι διαδρομές είναι απρόβλεπτες και εξαντλούν τα όρια επικινδυνότητας με τη δυσκολία και τα εμπόδιά τους. Τα λάθη εδώ μπορεί να αποβούν μοιραία, καθώς η διάσωση ίσως να είναι αδύνατη. Μόνο για ομάδες πολύ έμπειρων, έπειτα από έλεγχο και με όλες τις προφυλάξεις